سرگذشت کندوها
نویسنده:
جلال آل احمد
امتیاز دهید
کتاب سرگذشت کندوها، اثری نوشته ی جلال آل احمد است که اولین بار در سال ۱۹۵۸ چاپ شد. آل احمد در این کتاب، دو داستان را به صورت موازی روایت می کند. داستان مردی روستایی به نام علی بک و زنبورهای او. علی بک، مردی راحت طلب و تن پرور است که زنبورداری را یاد می گیرد و با فروش عسل زنبورهایش و با کمترین زحمت ممکن، درآمدی برای خود دست و پا می کند. در دنیای کندو، دسته های مختلف زنبورها همگی در کنار هم، شبانه روز کار و تلاش می کنند تا هدفشان، یعنی تولید عسل را محقق سازند. اما هر بار، دستی از جهان بیرون کندو (که زنبورها نامش را «بلا» گذاشته اند) به آن ها یورش می برد و حاصل تلاش آن ها را غارت می کند. وقتی این «بلا» یک بار دیگر بر کندو نازل می شود و تمام اندوخته ی عسل را با خود می برد، عده ای از زنبورها تصمیم می گیرند که در مقابل ظلم و ستم این نیروی خبیث و متجاوز بایستند. اما همه ی اعضای جامعه ی کندو با پیشنهاد آن عده موافق نیستند.
بیشتر
آپلود شده توسط:
mohammad abedi
1392/02/15
دیدگاههای کتاب الکترونیکی سرگذشت کندوها
گفته اند این داستان تمثیلی از ماجرای ملی شدن صنعت نفت ایران است.
بنده تصمیم گرفته ام - تا جایی که وقتم اجازه دهد و این اینترنت لاک پشتی ام - آثار آل احمد را دوباره اسکن کنم و در سایت ارایه کنم. پیشنهاد من این است که کتاب دوستان گرامی در مورد آثار سرمایه های فرهنگی و ادبی دیگر ما - مانند هدایت، ساعدی و .... که بخشی از آثارشان به صورت نامعتبر انتشار یافته است، دوباره اقدام فرمایند.
من به نوبه خودم تصمیم گرفته ام کتاب های ال احمد را -تا جایی که وقتم اجازه دهد- به صورت اسکن شده در سایت ارایه کنم. پیشنهاد من این است که کتاب دوستان گرامی در مورد سرمایه های فرهنگی و ادبی دیگر ما - مانند هدایت، ساعدی و ... که آثارشان در سایت ها به صورت نامعتبر انتشار یافته است، دوباره اقدام فرمایند.
جلال در دورهٔ ادبیات متعهد زندگی میکرده و هنر نویسندگی اش، هنری متعهد بوده و این موضوع در کتابهایش آشکار است. مهمترین ویژگی هنر متهعد تلقی ابزار، وسیله و رسانه بودن هنر است، یعنی آن چه اهمیت دارد پیامی است که از طریق این رسانه منتقل میشود. تلقی ابزاری از هنر دارای نتایج چندی است: الف) در این تلقی آن چه ملاک اصلی ارزیابی و نقد اثر هنری میشود پیام و محتوایی است که از طریق اثر منتقل میشود به عبارتی نقد موضوعی از سایر نقدها اهمیت بیشتری مییابد. ب) دومین نتیجه تفکیکی است که بین فرم و محتوای اثر هنری صورت میگیرد چرا که هسته و اساس هر اثر هنری درون مایهٔ آن است و همواره برای تفکیک فرم از محتوا باید مراقب بود که انتقال درون مایه توسط مزاحمتهای فرمی و گسترش بی رویه آن مخدوش نگردد.
(جلال آل احمد در ارزیابی شتابزده فرم و تکنیک یک اثر را کم اهمیت میداند و علت استفاده از یک تکنیک متداول داستانی را نبودن فصای باز و عدم امکان صریح گفتن حرفهایش میداند.) گرایش و تمایل به کلی گویی، به این معنا که هنر متعهد میکوشد تا انتقال دهنده پیام و مضمونی کلی و عمومی باشد پیامی که از قید تعلق به یک فرد و موقعیت زمان و مکان خاص رها است و سخنی عام و جهانی دارد. جلال آل احمد در ارزیابی شتابزده شیوه برخورد ادبیات را با مسایل جهان مانند فلسفه میداند، یعنی همچون فلسفه رسیدن به کلیات و صدور احکام کلی. لذا میتوان گفت جلال آل احمد به کلی گویی علاقهمند بوده.
پی نوشت: منبع : ویکی پدیا